Започва обследването на първите осем сгради в Плевен, одобрени за участие в Националната програма за енергийна ефективност

Започва обследването на първите осем сгради в Плевен, одобрени за участие в Националната програма за енергийна

25 август 2015 | 14:45

Договорите за техническо и енергийно обследване и изготвяне на технически паспорти на първите осем сгради в Плевен, одобрени за участие в Националната програма за енергийна ефективност, бяха подписани в областния град днес. Те са на обща стойност близо 642 хил. лв., а срокът за изпълнението им е 20 дни.
Контрактите бяха подписани от кмета на община Плевен д-р Димитър Стойков и избраните изпълнители в присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областния управител Ралица Добрева, представители на сдружения на собствениците и други.
На база резултатите от проведените обследвания ще бъдат обявени процедури за избор на изпълнители за проектиране и изпълнение на обновителни дейности за енергийна ефективност на сградите и за извършване на оценка на съответствието на инвестиционните обекти и за извършване на строителен надзор.
По време на церемонията стана ясно, че през тази седмица ще приключи изборът на изпълнители на техническо и енергийно обследване за още шест одобрени за участие в Националната програма сгради, а до дни ще стартира и нова процедура за останалите одобрени за участие в нея.
Общо 39 са регистрираните сдружения на собственици в Плевен от старта на програмата, като с 28 от тях общината има сключени договори.
Заместник-министър Николай Нанков подчерта, че санирането ще осигури не само допълнителен комфорт и по-висок стандарт на живущите в блоковете, но и една по-голяма сигурност. Не бива да се пренебрегва и фактът, че по този начин се разкриват работни места в местните фирми, ангажирани с програмата, допълни той.