Лиляна Павлова: Възлагаме проектирането на 56-км участък от пътя Малко Търново-Царево

Лиляна Павлова: Възлагаме проектирането на 56-км участък от пътя Малко Търново-Царево

01 октомври 2015 | 15:09
Възлагаме проектирането на 56-километров участък от пътя Малко Търново-Царево, за да сме сигурни, че ще имаме качествен проект, а след това ще търсим възможности за неговото финансиране през следващите години. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на обходния път на гр. Малко Търново, който тя определи като изстрадан, защото реализацията на проекта е започнала през 2001 г. Днес, през 2015 г., въвеждаме трасето в експлоатация законно, така, както трябва да бъде направено, с издаване на разрешение за ползване и реално завършваме последната фаза от обходния път на града, каза още тя.
Министърът припомни, че в голяма степен участъкът е бил завършен още през 2007 г., като от тогава е останал за довършване участък с дължина под 1 км, който е сложен и е изисквал усилена работа от страна на изпълнителя, като през същото време са отчуждавани имоти по трасето. 
Най-важното е, че от тук нататък тежкият транзитен трафик няма да влиза в града, което ще осигури безопасност за жителите му, а за нас е важно безаварийното преминаване по всички маршрути, подчерта Павлова.
Тя връчи Акт 16 за трасето на инж. Лазар Лазаров с пожеланието да се грижи за пътя като добър стопанин, а на пътуващите пожела по-малко инциденти. 
Дължината на отсечката е 0,7 км. Обектът е по програма „Ново строителство” на АПИ и се финансира изцяло със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за над 1,6 млн. лв. С изпълнението на обекта съществуващият обходен път на гр. Малко Търново се свързва с път І-9 и трафикът от Бургас до ГКПП „Малко Търново“ вече ще преминава извън града. Изпълнител на строително-монтажните дейности на последния етап от обходния път е „Трейс Груп Холд” АД. 
Регионалният министър припомни, че през декември 2012 г. е пуснат в експлоатация пътят между Бургас и Малко Търново, като днес той е запазен с добра устойчивост. Тя съобщи, че е получила уверение от Областното пътно управление и от строителя, че засегнат от свлачище участък на него ще бъде възстановен и пуснат за движение на 15 ноември т.г., което допълнително ще допринесе за облекчаването на трафика в региона.
Министър Павлова информира, че Малко Търново е бенефициент по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и има възможност да кандидатства за финансиране на мерки за енергийна ефективност на всички публични сгради, като трябва да подаде качествени проекти, поканата за които вече е открита.