Заместник-министър Аспарухов: Необходими са законови промени, които да гарантират гражданското участие на местно ниво

Заместник-министър Аспарухов: Необходими са законови промени, които да гарантират гражданското участие на мест

05 октомври 2015 | 18:18

„Гражданското участие е ключов фактор в управлението на местно ниво. В последните години със съжаление констатираме, че е нарушен както диалогът между институциите, така и този с гражданите. Това налага създаване на работещ механизъм, включително и законови промени, които да гарантират ефективното и пълноценно участие на гражданите в управлението на общините“. Така заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов обобщи резултатите от проучване на гражданското участие в управлението на местно ниво, представени на дискусия в МРРБ.

Изследването е направено в 15 страни-членки на Съвета на Европа и чрез него са идентифицирани добри практики в две основни категории: с провеждане на консултативни процеси и с прилагане на инструментите на пряката демокрация.

Според експертния екип, провел проучването, в България има създадена правна рамка за гражданско участие. Проблемите са в нейното неефективно прилагане на местно ниво, обусловено от няколко фактора: степента на зрялост на местната общност и наличието на гражданска енергия, нагласата на местната власт и доверието между страните. Благоприятното съчетаване на тези фактори може да повиши гражданската активност и участие в самоуправлението на местно ниво. 

В резултат на направения анализ, експертният екип предлага законодателни промени, насочени към засилване на гражданското участие, оптимизиране на процеса на предоставяне на информация и достъпа до органите на местното самоуправление. Около тази идея се обединиха и другите участници в дискусията – областни управители, представители на институти и неправителствени организации, общински омбудсмани.

Дискусията се проведе в рамките на възложена от МРРБ обществена поръчка за „Проучване на нормативната рамка за гражданското участие в други държави-членки на Съвета на Европа. Анализ на възможностите за разширяване участието на гражданите в управлението на местно ниво в България и изготвяне на предложения за нормативни промени“, чийто изпълнител е фондация „Институт за пряка демокрация“.

mrrb