Зам.-министър Деница Николова ще дискутира напредъка в изпълнението на целта за европейско териториално сближаване в Люксембург

Зам.-министър Деница Николова ще дискутира напредъка в изпълнението на целта за европейско териториално сближа

25 ноември 2015 | 17:31

 

Заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ Деница Николова ще вземе участие в неформални срещи на министрите по териториалното сближаване и градската политика на 26 и 27 ноември в Люксембург.  По време на срещите ще се състои дискусия относно напредъка в изпълнението на целта за териториално сближаване, европейските визии за 2050 г. и новите инструменти за преодоляване на трудностите при сътрудничеството в граничните райони.
На срещата заместник-министър Деница Николова ще предложи Съветът по европейските въпроси да одобри Заключенията на Люксембургското Председателство на Съвета на Европейския съюз по повод неформалните срещи на министрите, отговарящи за териториалното сближаване и градската политика. Тя ще изрази позицията на страната ни, че малките и средните градове са важен приоритет, както в националната концепция за пространствено развитие, така и конкретно в трансграничните райони. Според нея трансграничният полицентричен подход може да осигури необходимите инструменти за постигане на желаните институционален и административен капацитет в малките и средни градове.
 
mrrb