Заместник-министър Иван Аспарухов: Целенасочената инвестиционна програма се стреми да постави началото на комплексен подход при решаване на най-тежките проблеми на слабо развиващите се и изостанали райони

Заместник-министър Иван Аспарухов: Целенасочената инвестиционна програма се стреми да постави началото на комп

25 ноември 2015 | 19:00

„Целенасочената инвестиционна програма (ЦИП) е първи опит за национална програма, която се стреми да постигне интегритет и синергия между всички общински, областни и регионални планове, и проектите по оперативните програми. Тя ще бъде отворена за нови предложения, ще отразява динамиката на процесите и ще дава предимство на проекти, решаващи най-тежките социално- икономически и инфраструктурни проблеми на определена територия.“ Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов, който взе участие в заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район в Пазарджик. На форума беше представен и обсъден проектът на Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Родопите. Тя е подпрограма от Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони. 

В изказването си заместник-министър Аспарухов акцентира върху факта, че анализът на изпълнението на оперативните програми през периода 2007-2013 г. показва, че има реализирани отделни проекти, които не са довели до реален растеж и подобряване на жизнения стандарт на хората. Затова е време проектите да излязат от своята тясна рамка, за да доведат до най-голям ефект за региона. Той посочи още, че ЦИП променя досегашната философия на приоритизиране на проектите като дава тежест на тези, свързани с решаване на социално-икономическите проблеми, създаването на заетост и укрепване на човешките ресурси и административния капацитет пред чисто инфраструктурните проекти. 
Район „Родопи“ е определен от  Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Той включва съвкупност от 40 общини с 914 населени места от две цели области - Смолян (10 общини) и Кърджали (7 общини) и от части от други четири области - Хасково (7 общини), Пловдив (6 общини), Пазарджик (6 общини) и Благоевград (4 общини). Основната част от район „Родопи“ попада в Южен централен район от ниво 2, а малка част (4 общини) попада в Югозападен район.
Формулираната визия за региона е: „Родопите – завидна природа с възроден баланс от стабилна икономика, атрактивна туристическа дестинация и достоен жизнен стандарт на обитателите си“. Програмата съдържа четири стратегически цели: Стимулиране на икономиката,  Укрепване на човешкия ресурс и административния капацитет, Обновяване на инфраструктурните системи и превенция на рисковете, Балансирано пространствено развитие чрез трансгранично сътрудничество. Необходимият ресурс за реализиране на програмата за район Родопи за периода 2016-2020 г. от държавния бюджет възлиза на 94 млн. лв. За стартирането й през 2016 г. са необходими 9,3 млн. лв.