Министрите от ЕС, отговорни за градската политика, приеха Пакта от Амстердам, с което поставиха началото на Градския дневен ред за ЕС

Министрите от ЕС, отговорни за градската политика, приеха Пакта от Амстердам, с което поставиха началото на Г

30 май 2016 | 15:16

Министрите от ЕС, отговорни за градската политика, приеха Пакта от Амстердам, с което поставиха началото на Градския дневен ред за ЕС.  Това се случи на неформална среща на министрите от ЕС, отговорни за градската политика, в която участва и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Форумът се провежда в гр. Амстердам, Кралство Нидерландия. На събитието присъстваха и вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович, комисарят по регионална политика Корина Крецу, председателят на комисията по регионално развитие на ЕП Искра Михайлова, председателят на Комитета на регионите Марку Маркула и представителни организации на европейските градове и региони. 

„С Пакта се бележи началото на реална промяна в начина, по който се формулират и прилагат правилата в ЕС, засягащи градовете. Те са от огромно значение за ЕС и са нашият най-важен партньор за изпълнение на Градския дневен ред“, отбеляза в обръщението си министър Павлова. По думите й като двигатели на икономическия растеж и центрове на иновациите, образованието и заетостта, градовете предоставят огромни възможности. Същевременно се сблъскват с голям брой от предизвикателства, от изменения в климата до социална изолация и миграцията. „Дневният ред на ЕС има за цел да отговори на тези предизвикателства, като ни дава възможност да работим в тясно сътрудничество с градове за устойчива, иновативна и икономически силна Европа, която предлага добро качество на живот“, посочи министър Павлова. Тя засегна темата, че европейските политики и финансиране трябва да помогнат за решаването на проблеми в градските райони, вместо да създават допълнителни предизвикателства и административна тежест, каза още министърът. 
Министър  Павлова приветства трите стълба на Градския дневен ред за по-добро регулиране, финансиране и повече знания, като призова в тази връзка да се предприемат действия едновременно, за намиране на интегрирани решения на предизвикателствата. Тя приветства възможностите "гласът на градовете" да бъде по-осезаем и ефективен чрез пилотния метод на работа на т.нар. партньорства. „Очакваме успеха на пилотната фаза и призоваваме Европейската комисията да запази силната си ангажираност и да продължи да играе ключова роля в изпълнението, мониторинга и оценката на Градския дневен ред, като същевременно осигурява необходимата подкрепа за участниците“, допълни още тя.
Министър Павлова представи  приоритетите на страната ни по отношение на градската политика, като обърна внимание на жилищната политика и енергийната ефективност на сградите, която в момента се изпълнява от българското правителство. Тя подчерта и усилията на кабинета за създаването на работни места и развиване на умения в местната икономика, адаптиране към измененията на климата, енергийния преход и градска мобилност. 
„Подкрепяме полицентричното развитие на малките и средни градове,  адаптирано към демографските промени и миграция, които намериха важно място като хоризонтални въпроси в Градския дневен ред. Разчитаме в хода на изпълнение на дневния ред ефективно да бъдат използвани заложените механизми, които гарантират равно включване на малките и средните градове. Същите следва да получат адекватно представителство в състава и работата на партньорствата и интересите и потребностите им да бъдат адресирани по подходящ начин“, каза още министър Павлова. 
В дискусията относно ползите и ефекта от Градския дневен ред за гражданите на ЕС, регионалният министър изтъкна, че нуждите на гражданите на ЕС са във фокуса на усилията да направим европейските правила, ориентирани към градовете, и да интегрираме и подобрим източниците на финансиране за градските райони. „Необходимо е да се премине от думи в действия и още в краткосрочен и средносрочен план да се демонстрират първите резултати, за да се оправдаят очакванията на европейските граждани“, призова Павлова.
Градският дневен ред беше разработен под егидата на Холандското председателство в ЕС и има за цел налагане на по-ефективен, интегриран и координиран подход към европейските политики и европейското законодателство с потенциално въздействие върху градските зони. Градският дневен ред за ЕС ще се изпълнява посредством иновативен метод на широки партньорства между представители на държавите-членки, градските власти, Европейската комисия, Управляващи органи на оперативни програми, Европейската инвестиционна банка, експерти, неправителствени организации и представители на частния сектор. До края на 2016 г. се очаква да стартират пилотните партньорства по теми жилищна политика, качество на въздуха, градска бедност и миграция.
 
mrrb