Публикуван е проект за изменение и допълнение на Наредбата за движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства

Публикуван е проект за изменение и допълнение на Наредбата за движение на извънгабаритни и тежки пътни превозн

28 юли 2016 | 17:16

 Публикуван е проект на Наредба за изменение и допълнение в Наредба № 11 от 2001 г. за движение на извънгабаритни и тежки пътни превозни средства. Промените предвиждат да се издава едногодишно разрешително за движение на колесните трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство. Това ще облекчи земеделските производители, ползващи цитираната техника, при преминаване по пътищата от първи, втори и трети клас и ще стимулира плащането на дължимите пътни такси от потребителите, ползващи тези пътища сезонно. Разрешителното ще бъде валидно за областта, посочена в заявлението за издаване, както и за областите, граничещи с нея. Документът няма да важи за автомагистралите и скоростните пътища, както и пътища, посочени в приложение към наредбата.

В проекта са предложени също нормативни промени, които да позволят издаването на разрешителното да става по електронен път, както и да се съгласува от Министерството на въгрешните работи по служебен път. Потребителите ще могат да подават заявление за издаване на този вид електронен документ чрез инфорационна система, достъпна на адрес: https://erit.api.bg/. Използването на електронните услуги на системата ще се осъществява чрез електронен подпис съгласно Закона за електронния документ и електронния подпис. 
Наредбата за изменение и допълнение и мотивите към нея са публикувани на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, както и в Портала за обществени консултации.
 
mrrb