Зам.-министър Николай Нанков: На 1 септември ще бъде подписан договор за изграждане на язовир за питейна вода „Луда Яна“ до Панагюрище

Зам.-министър Николай Нанков: На 1 септември ще бъде подписан договор за изграждане на язовир за питейна вода

24 август 2016 | 19:40

Срокът за издаване на технически паспорти на сградите беше удължаван многократно, откакто беше приет нормативният акт Наредба №6 за това през 2006 година. 2022 година е крайният срок за паспортизирането на всички сгради в страната. Това обяви в ефира на „България он Еър“ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той обясни още, че след 2022 кметовете на общините ще издават по служебен път технически паспорти на сградите, които поради една или друга причина не са се справили с това. Техническият паспорт е рентгеновата снимка на всяка една сграда. Той съдържа описание на състоянието ѝ, гарантира нейната конструктивна устойчивост и регистрира необходимостта от неотложни ремонти и укрепвания, допълни още той. Издаването на технически паспорт е безплатно за сградите, които участват в Националната програма за енергийна ефективност, това е един бонус към програмата – сградите получават енергиен и технически сертификат след извършване на съответните обследвания, каза още зам.-министър Нанков. Процесът, по който се правят самите замервания и анализ на конструкцията, не нарушава целостта на сградата, като се извършва със скенери и термокамери, но за да се направи, трябва да бъде осигурен достъп до жилищата.

Николай Нанков заяви, че собственици извършили неправомерно преустройвания на сградата, могат да бъдат санкционирани, тъй като подобни действия могат да застрашат устойчивостта ѝ и съответно - живота, здравето и собствеността на съседите.
По Националната програма за енергийна ефективност, която е децентрализирана, търсим максимален контрол на строителството, заяви Николай Нанков. Задължихме всички общини да извършват инвеститорски контрол, в който да включат също и представител на сдружението на собствениците или компетентно упълномощено лице, избрано от тях, което да осъществява контрол в целия жизнен цикъл на проекта, допълни още той.
Заместник-министърът обясни, че по проекта за енергийно обновяване с европейски средства, който вече е приключил успешно, е имало случаи на некачествено изпълнение на строително-ремонтни дейности в някои от сградите. В тези случаи, според клаузите по договора, на изпълнителите са наложени неустойки за отстраняване на пропуските и са активирани банковите гаранции. 
Предвид изключително тревожните климатични промени през последните години, проблемът с безводието ще се задълбочи многократно в цялата страна, ако не бъдат изградени язовири за питейна вода, предупреди зам.-министърът на регионалното развитие. Затова и за първи път от 30 години започнахме изграждане на такова съоръжение – яз. „Пловдивци“ до Рудозем със заем от Световна банка. На 1 септември ще подпишем договор за финансиране на строителството на втори язовир за питейна вода - „Луда Яна“, до Панагюрище, а на 8 септември – за реконструкция на язовирната стена на яз.“Студена“, обслужващ община Перник, съобщи той. Зам.-министър Нанков подчерта важността от инвестиции във ВиК сектора за справяне с проблема с безводието през летните месеци и разясни, че учредяването на ВиК асоциации във всички области е част от водната реформа и задължително условие на Европейската комисия за отпускане на средства за водния сектор. Общините, които не взимат решение за консолидация, се лишават от жизненоважни европейски ресурс за подобряване на ВиК инфраструктурата и справяне с проблема с безводието, обясни той и допълни, че ако тези инвестиции не бъдат направени с европейски пари, трябва да бъдат реализирани със собствени средства на дружествата, които не са влезли в съответната асоциация, и след това да бъдат изплатени чрез покачване на цената на водата.
 
mrrb