Министър Лиляна Павлова проведе работна среща с президента на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC) Жан-Луи Маршан

Министър Лиляна Павлова проведе работна среща с президента на Европейската федерация на строителната индустри

20 септември 2016 | 13:46

               Министърът на регионалното развитие и благоустройството проведе днес работна среща с президента на Европейската  федерация на строителната индустрия (FIEC)  Жан-Луи Маршан. В нея участва и председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Светослав Глосов. Те обсъдиха работата на двете браншови организации и се договориха през следващата година да бъде направена среща за обмяна на професионален опит на техните членове.

Пред Маршан министър Павлова отбеляза, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи в партньорство с КСБ и тя е активен член на Консултативния съвет, в който се обсъждат проектите на нормативни актове, касаещи работата на строителния сектор в страната.

Регионалният министър отбеляза, че се работи в партньорство с Камарата и по отношение на търсенето на възможности за партньорство в областта на строителството с други страни, включително и чрез организиране на форуми в рамките на междуправителствените комисии  за сътрудничество, на които тя е съпредседател от страна на България.

Двамата обсъдиха възможностите за прилагане на публично-частното партньорство, като Лиляна Павлова представи досегашния опит на страната по отношение на концесионирането и подчерта, че има възможност то да бъде прилагано в различни сектори, особено в областта на използването на геотермалните води, на каквито страната ни е богата.

Инж. Глосов посочи, че съвместно с министерството се търсят възможности за дефиниране на проекти, които да бъдат успешно реализирани на принципа на публично-частното партньорство. Има проекти, за които търсим съвместно партньорство, включително в областта на пътната инфраструктура по отношение на обекти, за които няма предвидено европейско финансиране, допълни той.

Регионалният министър подчерта, че страната ни предвижда смяна на модела за заплащане на такси за ползване на пътната инфраструктура, като се премине от винетна към смесена система, която включва тол такси и електронни винетки. Жан-Луи Маршан се съгласи с нея, че реинвестирането на приходите от такси за ползване на пътищата в тяхната поддръжка е най-добрият модел, който осигурява доброто състояние на пътната мрежа.

Министър Павлова и президентът на FIEC коментираха и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, заради която България е давана като добър пример. Светослав Глосов допълни, че програмата е дала възможност на редица малки фирми да се включат в етапи от реализацията й.

mrrb