Министър Павлова: Изпълнението на Новия дневен ред за градовете е възможна мисия

Министър Павлова: Изпълнението на Новия дневен ред за градовете е възможна мисия

21 октомври 2016 | 12:56
Прикачени файлове (1)

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, като съпредседател на кръглата маса на тема „Финансиране на устойчивото градско развитие“, проведена по време на третата конференция на ООН по въпросите на жилищната политика и устойчивото градско развитие (ХАБИТАТ III), представи заключенията от проведените дискусии.
Най-важното е, че вече имаме договорен Нов дневен ред за градовете, подчерта в изказването си тя. От нас зависи през следващите 20 години да направим всичко необходимо да преминем от думи към действия и да го приложим на практика. Ясно е, че без финансиране и финансови инструменти изпълнението на стратегията е мисия невъзможна, допълни министър Павлова. За щастие, ние се обединихме около тезата, че мисията е възможна и имаме специфичните инструменти, не само финансови, за да я изпълним успешно.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството представи в резюме петте ключови елемента за успешно изпълнение на Новия дневен ред за градовете, формулирани в рамките на кръглата маса.
Като особено важно бе откроено комбинирането на традиционните начини за финансиране с по-креативни и по-гъвкави финансови инструменти като публично-частното партньорство, различни видове финансов инженеринг, участие на финансови институции на различно ниво и др. Тук участието на общините е особено важно, подчерта тя.
Друг съществен елемент е институционалният капацитет, по-конкретно този на общините и градовете. Той минава през споделяне на опит, предоставяне на ноу хау, финансова и техническа помощ, по-добро сътрудничество с правителствата и с всички други заинтересовани страни.
Като важен елемент от полза и за двете страни беше откроено също създаването и задълбочаването на връзките между градските и селските райони, които често остават встрани от темата за градското развитие.
Друг съществен извод от дискусията е необходимостта от специална подкрепа за по-слабо развитите страни, чрез която да им бъде дадена по-добра отправна точка при изпълнението на стратегията.
Не на последно място беше откроена необходимостта от равно третиране на всички нива – на правителствата, местните власти, на хората, гражданите, организациите и др., защото е необходимо да имаме равни възможности, равно третиране и прозрачно, публично и открито изпълнение на Новия дневен ред за градовете, тъй като целите, заложени в него, са именно в полза на гражданите и те трябва да са запознати с всички мерки и въпроси, обсъждани на форума.
В заключение министър Павлова благодари на всички участници в кръглата маса „Финансиране на устойчивото градско развитие“ и на организаторите на форума като пожела след 20 години всички отново да се съберат, за да представят реални резултати от Новия дневен ред за градовете.
По време на форума министър Лиляна Павлова проведе работна среща с Мария де лос Анхелес Дуарте, министър на градското развитие и жилищното строителство на Еквадор. Те обсъдиха теми от ресора на двете министерства, като поставиха акцент върху развитието на регионите.

mrrb
  • Прикачени файлове (1)
    Заключителна реч
Прикачени файлове (1)