Министър Павлова: Не трябва да има свръхочаквания за почистване на пътищата през зимата до черен асфалт при снеговалеж

Министър Павлова: Не трябва да има свръхочаквания за почистване на пътищата през зимата до черен асфалт при сн

26 октомври 2016 | 11:15

Над 3080 машини трябва да бъдат мобилизирани по всички 150 опорни пункта на територията на страната. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в сутрешния блок на Нова телевизия. Машините са комбинирани, като в момента се използват на строителни обекти и затова някои от тях все още не са преоборудвани. Министър Павлова посочи, че на 1 ноември се обявява зимната готовност и мобилизация, което означава, че дотогава машините трябва да бъдат готови. Предупредили сме фирмите за зимно поддържане, отговарящи за почистването на републиканските пътища, че от първи ноември трябва да имат мобилизация, което ни дава възможност да ги санкционираме, да изискваме и да очакваме машините да бъдат оборудвани, снабдени с пясък, сол и др. Три са областите, в които няма изискуемите количества, обезпечаващи целия зимен сезон, но са налице необходимите количества за започване на сезона във всички области. От първи ноември ще имаме възможност да санкционираме фирмите, ако не извадят машините, ако не опесъчават или не използват химикали на пътищата, където има необходимост от това, каза още Павлова.
 
По отношение на ремонтите в тунелите на АМ „Хемус“ – Витиня и Ечемишка тя  коментира, че в петък и неделя, когато трафикът е голям, има забавяне в движението, за което пътуващите са предупредени. Движението, където има ремонти, е двупосочно в едната тръба на тунелите, което изисква ниска скорост на движение. При такава организация, ако шофьорите са неподготвени, без зимни гуми или някой е аварирал, се спира цялото движение, докато превозното средство не бъде изместено от пътя.
 
Министър Павлова призова водачите на моторни превозни средства да бъдат подготвени със зимни гуми. Тя посочи, че предизвикателство през зимата са тежкотоварните автомобили, защото много от водачите им тръгват неподготвени и не спазват ограниченията.
 
При обилен снеговалеж магистралите се затварят, а когато има двупосочно движение в тръбата или в едното платно на магистралата, ние сме длъжни за определен период да затворим изцяло участъка, за да бъде обработен и почистен, след което движението да бъде пропуснато, добави Павлова. За тировете са предвидени опорни места и паркинги, където да изчакат, а за леките коли ще има 3 обходни маршрута – старият първокласен път за София ще бъде отворен при необходимост от затваряне на тръбата към София на тунел Витиня. Другите две направления са през Искърското дефиле и през прохода Петрохан. В дните, когато очакваме обилен сняг, шофьорите трябва да бъдат подготвени за тези условия и да са наясно, че може да се налага използване на обходни маршути.
 
Министър Павлова припомни, че информация за пътната обстановка, затворените участъци и обходните маршрути може да бъде получена онлайн чрез мобилното приложение Лима на Агенция „Пътна инфраструктура“. При зимното почистване на пътищата се работи според установените общоевропейски стандарти, които допускат определена снежна настилка според натовареността на движението, като за магистралите тя е 3 см. Тя подчерта, че не трябва да има свръхочаквания за почистване до черен асфалт през зимата. Според стандарта е необходимо да спре снеговалежът и тогава да бъде изцяло почистен пътят, като е важно пътищата да бъдат обработени с химикали още преди началото на валежа. Новоасфалтираните участъци не създават проблеми, докато такива се появяват при старите пътища, които са кръпка върху кръпка, обясни Павлова, допълвайки, че  последните пуснати обекти се довършваха през зимата, когато бетонът трябва да се изчака да зрее, което е трудно при минусови температури.
 
Министърът на регионалното развитие и благоустройството отправи своите поздравления към  всички, които са свързани със сектор строителство, по случай професионалния празник на строителя.

mrrb