Зам.-министър Деница Николова: Очакваме да разплатим около 100 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ до края на годината

Зам.-министър Деница Николова: Очакваме да разплатим около 100 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“ до края на го

28 октомври 2016 | 11:13
Прикачени файлове (1)
 Очакваме до края на годината да разплатим около 100 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Сумата се формира от средствата, предназначени за първа вноска към Фонда на фондовете и плащания по осите за техническа помощ и пътна инфраструктура. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на ОПРР, на заседанието на Комитета за наблюдение на оперативната програма, което се проведе в Плевен. По думите й до края на годината или в началото на следващата, след съответните проверки, сертифицираните плащания ще бъдат подадени за възстановяване от ЕК.
Зам.-министър Николова подчерта, че страната ни няма притеснение за изпълнение на програмата по отношение на изискванията на ЕК за обем реализирани проекти и усвоени средства към края на 2018 г. „Размерът на сертифицираните разходи, които трябва да отчетем към ЕК до края на 2018 г. е 159 млн. лв. от бюджета на програмата, и нямаме притеснения към момента, че стойността може да не бъде постигната. Последните анализи, които правим, ни дават основание за оптимистичната прогноза“, уточни Николова. Към днешна дата 76% от програмата и нейния ресурс от над 3 млрд. лв. е отворен за кандидатстване от бенефициентите, а още догодина ще има достъп до 100%.
Комитетът за наблюдение на ОПРР одобри синхронизиране на вътрешните правила за работата на членовете на комитета, съгласно нормативната уредба и Постановление № 79 на Министерския съвет, с което се определят изискванията и правилата за избор на членове. Промяната цели в работата на органа да бъдат включвани допълнителни представители на Неправителствени организации и гражданското общество  в зависимост от темите, които се дискутират.  Целта е да се даде по-голяма възможност на заинтересованите страни  да участват във вземането на важните решения за програмата и предвидените в нея инвестиции. „Ние даваме възможност на повече представители да вземат участие в бъдещи комитети за наблюдение според спецификата на темите, които ще обсъждаме“, обясни зам.-министър Николова.
Членовете на комитета дадоха „зелена светлина“ на Управляващия орган да сключи финансово споразумение с Фонда на фондовете, с което  370 млн. лв. от програмата ще бъдат насочени за допълнителни инвестиции към проекти за обновяване на  градската среда и туристическа инфраструктура под формата на комплексни и интегрирани туристически проекти. Три фонд-посредника ще предоставят нисколихвени кредити за реализация на проектите. Очаква се фондовете да стартират  приема на проекти за оценка около средата на 2017г.
В рамките на заседанието беше уточнено, че още в началото на 2017 г. Министерството на здравеопазването ще има възможност да кандидатства със своето проектно предложение за близо 164 млн. лв. по проекта за реформа в спешната помощ.  С този ресурс ще бъдат обновени и преоборудвани изцяло 198 центрове за спешна медицинска помощ и техните филиали в страната.  Допълнително ще бъдат ремонтирани и модернизирани 34 спешни отделения в държавите болници, с което ще се покрият нуждите от съвременна спешна медицинска помощ в цялата страна.  Предвидено е и закупуване на нови линейки, като към европейските средства ще се добавят допълнителни от бюджета на здравното министерство, за да се обнови парка с реанимобили, уточни още зам.-министърът. В областта на образованието, със средства от програмата се предвижда да се даде възможност за инвестиции  на филиала на Медицинския университет във Враца за обучение на медицински специалисти в специалност „Обществено здраве“. 
Зам.-министър Деница Николова посочи още, че  одобрената  индикативна програма за работа  през 2017 г. включва стартиране на проектите за  деинституционализация на деца лишени от родителски грижи и възрастни.
През следващата година малките 28 градове, бенефициенти по ОПРР, ще получат възможността за кандидатстване с проекти за допълнителен ресурс. Бюджетът ще се формира от спестените средства след провеждане на първите обществените поръчки по приоритета за финансиране на по-малките градове.  
mrrb
  • Прикачени файлове (1)
    IMG_2848.JPG
Прикачени файлове (1)