Министър Павлова представи резултатите от направените проверки на плажните ивици

Министър Павлова представи резултатите от направените проверки на плажните ивици

21 юли 2015 | 11:02
Прикачени файлове (2)

Информацията от направения през втората половина на месец юни и в началото на юли мониторинг на плажовете вече е предоставената на прокуратурата съобразно определения от нея срок – 20 юли, съобщи на брифинг днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Проверките за изпълнението на задълженията на концесионерите и наемателите съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще продължат и през август, като те ще бъдат текущи и внезапни, допълни тя.

Общо 209 са Черноморските плажове с издаден акт за изключителна държавна собственост, от които 114 се стопанисват както следва. За 56 от тях са сключени и има действащи концесионни договора. 43 са плажовете или части от тях, за които има сключени от МРРБ договори за отдаване на плажове или части от плажове под наем. За 21 плажа в областите Добрич, Варна и Бургас има сключени договори за предоставяне под наем от областните управители. 2 плажа се управляват от съответните общински администрации. Неохраняемите плажове или частично охраняеми зони са 95.

Министър Павлова обърна внимание, че концесионерите и наемателите са длъжни да осигурят безплатен достъп до морския бряг. Тя обясни още, че те имат задължение да осигурят медицинска помощ, течаща вода на всеки плаж и достъп до тоалетни, както и да не събират входни такси за морския плаж. Трябва да осигуряват табели къде е свободната и къде е платената зона и всички цени да са написани,  подчерта министърът.

Лиляна Павлова информира, че за изпълнение на тези задължения са проверени общо 99 плажа, 56 от които са концесия, а останалите под наем. Проверки са извършени и от областните управители за предоставените за управление на тях плажове, която е обобщена и също е предоставена на прокуратурата.

На 49 от предоставените на концесия плажове е констатирано поставяне на преместваеми обекти и допълнителни търговски площи в нарушение на одобрената схема за тяхното разполагане, а 19 са без наличие на такава, съобщи Павлова. 17 от плажовете са с недостатъчен брой спасители и/или спасителни постове, както и с  непълно оборудване, а на два плажа медицинското оборудване е непълно, каза още тя. Това са и най-честите нарушения, обобщи министърът.

Лиляна Павлова подчерта, че недостигът на спасители е разрастващ се проблем и засяга всички ивици. Тя обясни, че от разговорите с БЧК става ясно, че няма желаещи и е сигнализирана Агенция по заетостта с цел да се обмисли създаването на целенасочени програми в Бюрата по труда.

Министърът информира, че справка за цените на плажните принадлежности показва, че те са най-скъпи на плаж "Св. Илия"  в курорт „Св. Св. Константин и Елена“, а най-евтини са на къмпинг "Китен", където чадър,шезлонг и маса струват 10 лева. Средните цени за чадъри и шезлонги са между 3 и 8 лева. Тя апелира туристите да сигнализират за нарушения на изискванията към концесионерите и наемателите. На разположение сме да извършваме проверки, подчерта Павлова.

В момента се извършва геодезическо заснемане на плажовете. Започваме и изненадващи проверки. Констативните протоколи са изготвени и връчени на нарушителите, съобщи министърът. Тя обясни, че е даден срок за коригиране на нарушенията на концесионерите и наемателите. В случай, че нарушенията не бъдат отстранени ще последват санкции, а като трета стъпка ще бъдат прекратени договорите, допълни тя.

mrrb
  • Прикачени файлове (2)
    Резултати от проверки за спазване на изискванията на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие по отношение управлението на плажните ивици
    Информация за цени на плажни принадлежности за 2015 г.
Прикачени файлове (2)