Министър Николай Нанков: Министерският съвет отхвърли предложението паметникът „Бузлуджа“ да бъде предоставен за безвъзмездно ползване

Министър Николай Нанков: Министерският съвет отхвърли предложението паметникът „Бузлуджа“ да бъде предоставен

12 юли 2017 | 20:34

Регионалният министър връчи награди на победителите в конкурси от инициативата Академия ГРАДЪТ2017

 

Предложението за прехвърляне на паметника „Бузлуджа“ на БСП днес беше отхвърлено с 12 на седем гласа на заседание на Министерския съвет. Това съобщи пред медии министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при участието си в церемонията, на която бяха отличени победителите в конкурсите на Академия Градът 2017.

Министърът коментира, че фактологията по казуса е ясна и напомни, че на политическата партия е напомняно пет пъти с писма за необходимостта от сключване на договор с областния управител, за да бъде финализирана процедурата по предоставяне на собствеността върху паметника и БСП да го придобие. Законът се промени през месец февруари тази година, за което са гласували всички присъстващи в залата депутати, включително тези от БСП. Законопроектът за изменение на Закона за държавната собственост беше подкрепен от БСП и на заседание на парламентарна комисия, а сега са учудени защо не могат да придобият собственост, подчерта Нанков. Единствените начини, за да придобият права върху комплекса резюмирах и на срещата на 22 юни с лидера на БСП припомни той и разясни, че на Министерския съвет е предложен вариантът, отговарящ на искането на партията за безвъзмездно предоставяне право на ползване в срок до десет години. Предложихме максималния срок, докато другите процедури са за купуване чрез търг или отдаване под наем чрез тръжна процедура. Имахме първоначално положително становище от областния управител на Стара Загора по предложената процедура, а в последствие пристигна и отрицателно, така че докато не се постигне консенсус по отношение на процедурата,  за момента е сложен край, заяви министърът. Премиерът и аз гласувахме „за“ приемане на решението, информира той.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството няма планове за комплекса.  Към момента официален заявителски интерес е проявен от БСП. Има много медийни интерпретации от политически лидери, други юридически лица и публични институции, но няма нищо отправено официално, коментира Николай Нанко.  От становищата на областния управител на област Стара Загора, в чието управление е обектът частна държавна собственост и в продължение на години се стопанисва и охранява, става ясно, че трябва достатъчен финансов ресурс, за да бъде рехабилитиран паметникът, но това е нецелесъобразно.

Според него има и спекулации по темата от представители на БСП. Нито премиерът Борисов, нито ние в министерството, сме имали различни намерения. Съдействахме изцяло на БСП в рамките на 15-20 дни да им представим възможностите и законосъобразно решение на казуса с акт на Министерския съвет, което е основната критика на вицепремиера Валери Симеонов, да предоставим за безвъзмездно ползване имота на политическа партия. Законът го позволява, има такава възможност, но МС не взе подобно решение, обясни Нанков.

Обектът е опасен. Задължение на областния управител е да охранява, да осигури безопасност и сигурност за посещаващите го или да забрани посещения. Повдигнат бе и въпросът за опасните строежи. Има регламентирана законова процедура за тяхното премахване, инициирана от кметовете, на чиято територия има подобни обекти, но това не е рационално решение, подчерта министърът.

Днес се коментираше и темата дали зад искането на БСП стои реално намерение.  Такова не беше заявено, а само желание за стопанисване в рамките на 10-годишен период според законовата процедура, без инвестиционен проект и информация за бъдещо стопанисване и експлоатация, посочи министърът.

Имаше и среща при кмета на Казанлък преди около 10 дни, но от нея не се произведе процедура. Местната общност се е обединила около идеята паметникът да не бъде предоставен на политическа сила, а да се търси финансов източник и инструментариум за стопанисването му, съобщи регионалният министър.

Важно  е да успяваме не само да стимулираме и подпомагаме кариерното израстване, но и да задържаме младите талантливи хора на България в икономиката, администрацията и в живота на страната.  България е техният дом и ние трябва да сме отговорни и мотивирани, създавайки необходимите условия те да  се реализират  в родината си, каза министър Николай Нанков в обръщението си към участниците в Академия Градът 2017.

На церемония днес бяха отличени победителите в конкурсите, които се провеждат в рамките на инициативата. В нея участват млади архитекти и инженери, учещи в български и чуждестранни университети, които показват своята визия за съвременните градове, сгради и инфраструктура.

Министър Нанков връчи първа награда на възпитаника на Университета по архитектура строителство и геодезия победителя Деспина Кънева в конкурса „Градът - градове и градски пространства, сгради и вътрешни пространства”, която е автор на проекта „Активен град, предприемчива местна власт и планиране с общностите в Квартала“. Той връчи и първата награда в конкурса „Градът – сгради и вътрешни пространства“ на проекта „Колективна работилница за развитие на уменията за работа с материалите“ с автор Мина Стоилчева от УАСГ.

Зам.-министър Деница Николова отличи победителя на Деляна Кирова от Нов български университет за проекта й „Музей на историята“ в конкурса „Фасади, цветове, хармония“.

Фасадите определят нашите възприятия за околното пространство в градовете и винаги трябва да се търси балансът и хармонията, изрази мнение заместник-министърът. Тя приветства участниците в конкурсите за смелите им идеи за промяна на околното пространство и изрази очакване да ги види в проектите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които променят облика на градовете. Надявам се с конкурса да успеем да ги задържаме тук, заяви Деница Николова.