Проект на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност

Проект на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Постановление № 181 на Министерския съвет от 20

25 октомври 2022 | 09:40

С проекта на постановление на Министерския съвет се предлага Национално тол управление (НТУ) в структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“ да бъде определено за обект със стратегическо значение, чрез включването му в „Списък на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност" - Приложение към чл. 1, ал. 1 от Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност.

От страна на НТУ са предприети действия за повишаване надеждността и сигурността на Електронната система за събиране на пътни такси, с цел подобряване на физическата защита и повишаване степента на информационна сигурност и контрола на достъп до зоните, в които се изпълняват стратегически дейности, но въпреки това е необходимо да бъдат извършено допълнение на Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г.

По този начин се цели обезпечаване на основната задача на НТУ – осигуряване на надеждно и безпроблемно функциониране на Електронната система за събиране на пътни такси, а оттам и предоставяне на качествена услуга за събиране на пътни такси на ползвателите на платените участъци от републиканската пътна мрежа. Това ще съдейства за утвърждаване на НТУ като институция, отговаряща на всички национални и европейски критерии за сигурност, технологичен капацитет и високо ниво на ефективност.

Дата на откриване – 25.10.2022 г.

Дата на приключване – 24.11.2022 г.

mrrb
  • Прикачени файлове (5)
    Проект на Постановление
    Доклад
    Частична предварителна оценка на въздействието
    Становище на администрацията на Министерския съвет
    Справка за отразяване на предложенията и становищата
Прикачени файлове (5)