Ще бъдат наложени финансови корекции за почти 90 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 за ВиК проекти

Ще бъдат наложени финансови корекции за почти 90 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 за В

27 април 2023 | 18:52

 

Даваме на Европейската прокуратура откритите нередности при ВиК договори в периода 2019-2021 г.

 

Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. пристъпва към налагане на финансови корекции в размер до 25% по договори, сключени по смисъла на Закона за обществените поръчки за изпълнение на ВиК проекти в приоритетна ос 1 „Води“. Причината – нарушения при обществените поръчки за избор на изпълнител и нередности с подписани договори в периода 2019 – 2020-та година.

Това разкриха на пресконференция министрите на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ е изискала Управляващия орган на ОПОС да извърши проверка на минимум 34 договора за строителство по общо 20 проекта. В това число 10 проекта на ВиК оператори с 21 договора и 10 проекта на общини с 13 договора. От всичките договори на ВиК операторите само в 4 не са установени пропуски и нарушения. При всички останали 17 договора са открити проблеми, показва проверката. 

В резултат по 20 договора на обща стойност 412 млн. лв. с възложители ВиК дружества следва да се наложи или да се доналожи финансова корекция от 25%. Общият размер на сумата от налагане на тази корекция възлиза на около 90 млн. лв. или около 21% от общата им стойност.

Критерии за формирането на извадката съдържаща 34 договора са били:  да са на стойност над 5 млн. лв., с предмет строителство инженеринг и договори с наличие на основни индикатори за измама при провеждане на обществената поръчка за избор на изпълнител, при която е останала само една оферта, стана ясно по време на днешната пресконференция.

Нарушенията, които са открити, включват от избор на изпълнител по договор, който не отговаря на изискванията, заложени в обществената поръчка, до избор на изпълнител, който е трябвало да бъде отстранен, заради пропуски, сходни на други отстранени от конкурса фирми.

Налагането на финансова корекция по договорите с нарушения не спира изпълнението на проектите и ще се търси индивидуален подход при всяко дружество за компенсиране на средствата така, че проектите да бъдат завършени, обясни регионалният министър. 

„За съжаление обаче тези нередности, направени в периода 2019-2020-та година, ще трябва да се платят от всички български граждани“, заяви архитект Шишков.

От страна на Управляващия орган на ОПОС в Министерството на околната среда и водите вече се работи по възможността, освободените средства по програмата от наложените финансови корекции, да бъдат пренасочени за разплащане на  мерки със същия предмет на дейност – изграждане на ВиК инфраструктура, но изпълнени от други бенефициенти.

Министър Карамфилова поясни, че се пристъпва към налагането на тези финансови корекции, за да се превентира риск от плоска финансова корекция за цялата приоритетна ос 1 „Води“. Това може да има голям негативен ефект за бюджета на ОПОС 2014-2020, което в последствие би натоварило и бюджета на страната. 

Ресурсът, който е заделен по ос 1 "Води" на ОПОС, е над 1,8 млрд. лева, като за проектите на ВиК операторите, които са бенефициенти по програмата, са предвидени около 1 млрд. лева. Четиринадесетте ВиК оператора - бенефициенти по ОПОС, са сключили около 100 договора за фактическо изпълнение на проектите с отделни изпълнители по линия на ЗОП. 

Освен проблем с възлаганията на обществени поръчки от ВиК Бургас, там има  проблем с цялостното управление на дружеството, стана ясно от думите на Иван Шишков. Той даде пример с проблемите с пречиствателната станция на яз. „Ясна поляна“, където преди време имаше тежка авария и въпросът още не е решен, а ще се наложи да се предприемат спешни мерки за спасяване на летния сезон. Причината според регионалния министър е, че управителят е проявил безстопанственост и не е правил профилактични прегледи на съоръжението. 

Архитект Шишков припомни също, че преди две – три години са били изразходвани около 20 млн. лв. за допълнително водоснабдяване за Бургас, за което до ден днешен нищо не е направено, но парите са похарчени. 

Оказва се, обаче, че МРРБ не може да освободи дългогодишния директор на дружеството и да назначи нов, обясни Шишков. Именно заради лошото управление през последните години на ВиК Бургас в момента ВиК холдингът извършва цялостен одит на дейността на дружеството. На журналистически въпрос защо не може да се освободи от управителя Ганчо Тенев министърът предложи да попитат Окръжния съд в Бургас.

В пресконференцията участваха и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Шушков, главният директор на Главна дирекция Оперативна програма „Околна среда“ Галина Симеонова и изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева.

 

mrrb