Министър Лиляна Павлова: В момента се изграждат 260 км магистрали

Министър Лиляна Павлова: В момента се изграждат 260 км магистрали

29 март 2012 | 16:24

В момента се изграждат 260 км магистрали. До 2020 г. сме планирали да бъдат готови още 450 км и над 800 км скоростни пътища. 2,8 млрд. евро са необходими, за да приключим приоритетните проекти и още 4,255 млрд. – за резервните. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова днес на седмата годишна конференция „Стратегическа инфраструктура, България 2012”.

Тол системата трябва да бъде готова през 2015 г. Ще се постараем да намерим изпълнител чрез публично-частно партньорство, който да я изгради и тя да бъде GPS-базирана. Стартираме и нов принцип с автомагистрала „Люлин” – вече няма да плащаме за това колко дупки са закърпени, а за нивото и качеството на поддържането, каза още министър Павлова.

Извън големите проекти, не забравяме и пътищата от втори и трети клас, които са 80% от нашата мрежа. За тях имаме 500 млн. лева по Оперативна програма „Регионално развитие”. Над 300 км са в процес на рехабилитация, реконструкция и изграждане. За оставащите 230 км се извършват тръжни процедури, поясни министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Освен с европейско финансиране по двете оперативни програми - „Транспорт” и „Регионално развитие”, използваме средства от държавния бюджет, Европейската централна банка и Световната банка, обобщи министър Лиляна Павлова.

mrrb