Вицепремиерът Екатерина Захариева: Предишното ръководство на ВиК Пловдив е ясен пример за политически назначения

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Предишното ръководство на ВиК Пловдив е ясен пример за политически назначен

17 септември 2014 | 14:46
На пресконференция днес вицепремиерът и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева представи данни, според които през първото полугодие на тази година ВиК Пловдив отчита загуба в размер на 1.229 млн. лева, докато за същия период на 2013 г. са отчетени 137 хил. лева печалба. За първи път от много време насам дружеството има неразплатени разходи за ток и гориво. В отговор на журналистически въпрос  тя посочи бившето ръководство на дружеството като много ясен пример за политически назначения, защото в момента тези хора „са кандидати за депутати в листите на партията, която свика пресконференция, за да протестира против уволненията“. 
Драстично нарастват и задълженията на дружеството към доставчици – от 2.211 млн. лв. през първото полугодие на 2013 г. на 6.995 млн. лв. през същия период на тази година. 
По думите на вицепремиера Захариева, само за една година отстраненото вече ръководство на дружеството е назначило 103 души, като 59 от тях са назначени след  1 юли, когато вече беше ясно, че ще има предсрочен вот и служебен кабинет. Заповедта на министър Захариева за смяна на управителя на дружеството е от 2 септември. В периода до 9 септември, когато промяната е вписана в търговския регистър и новият управител е встъпил в длъжност, предшественикът му е назначил 22 нови служители, стана ясно още от думите на вицепремиера Захариева.   Голяма част от новите назначения са без изпитателен срок, в ущърб на работодателя.
Екатерина Захариева запозна медиите и с факта, че само ден преди смяната в управлението на дружеството, бившият управител е подписал анекс към договора на своя заместник, според който при прекратяване на трудовия договор дружеството му дължи обезщетение в размер на 17 месечни работни заплати.   
Припомняме, че на 2 септември 2014 г. със заповед на вицепремиера Захариева бившият управител Манол Генов бе сменен със Спартак Николов.
 
mrrb