Лиляна Павлова: Националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради е сериозна социална политика

Лиляна Павлова: Националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради е сериозна социална полити

28 януари 2015 | 19:20

 Националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради е социална политика, която цели да подкрепи 1,1 милиона домакинства в страната. Това заяви в предаването на БТВ „Лице в лице“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя посочи, че единствено България от бившия социалистически блок не е предприела мерки и поради тази причина страната ни е енергийно най-неефективната в Европа.  „Ние просто топлим въздуха и ако не вземем мерки, жилищните блокове ще останат най-грозните, нестабилните и студените“, категорична бе министър Павлова.

По отношение на обвиненията от страна на опозицията, че има риск от корупционни схеми при реализиране на програмата, министър Лиляна Павлова отговори, че става дума за емоции и завист, защото правителството на ГЕРБ изпълнява свой предизборен ангажимент, залегнал и в управленската програма на правителството. „Това значи, че напипахме пулса на обществото, че решаваме най-сериозният социален проблем, че програмата е много нужна и към нея има огромен интерес“, коментира министър Павлова. Тя бе категорична, че единственият интерес е гражданите да имат красиви, сигурни и ефективни домове. 
Министър Павлова отбеляза, че всички фирми ще бъдат избрани от общините по прозрачни процедури и критерии , съгласно Закона за обществените поръчки. „Изборът на фирми ще направят всички 265 общини в страната, които се управляват от кметове от различни политически партии, така че няма наши и ваши фирми“, отбеляза  Павлова. Тя обърна внимание, че програмата дава шанс да се наемат малките и средни фирми с неквалифициран персонал, които ще имат възможност за работа и доходи. Дадени са предписания към общините да се подкрепят и родните производители на строителни материали. Отговорност ще носят общините, а правителството ще следи стриктно да не се допускат нарушения и злоупотреби. 
Министърът каза още, че са създадени условия за облекчено и бързо регистриране на сдруженията на собственици, както и издаването на Булстат. Обърна внимание, че сдруженията се правят съгласно Закона за етажната собственост и няма никакъв риск някои да вземе жилището на хората  или да се разпорежда за неплатени сметки и прочие. „Сдружението има единственото право да кандидатства за безплатно саниране и нищо повече“, заяви Павлова. 
Тя каза още, че програмата може да стартира още следващата седмица, като има общини в страната с регистрирани и готови сдружения. Местните власти също имат зелена светлина да обявят процедурите за проектиране и строителство.
При санирането няма да се подменят асансьорите в кооперациите, а само ще се следи дали съоръженията са енергийно ефективни. Остъклените балкони няма да се премахват, а само ще се проверява дали отговорят на общата визия на сградата. "До подмяна на дограма на прозорци и балкони ще се стигне само ако остъклението не отговаря на изискванията", увери Лиляна Павлова.
Трябва да има унифициран цвят на сградите. "Всяка община и всеки Общински съвет е длъжен да издаде наредба за цвета на фасадите за всеки квартал и всяка община. Целта е, подменяйки дограмите, да ги направим да изглеждат прилично. Тези, които вече са си направили изолация или дограма, няма да ги караме да си я сменят, но ще трябва да се унифицират с цвета", категорична бе Павлова.
Тя увери, че по програмата могат да кандидатстват и сгради, на някои от етажите на които вече е сложена изолация. "Ще финансираме останалите етажи, ако има вече санирани етажи", посочи министърът.
Регионалният министър потвърди ангажимента и за модернизация на пътната инфраструктура, паралелно с мащабното саниране.
"Тази година довършваме 130 км нови магистрали и започваме строителството на нови 70 км магистрали. Тази година ще рехабилитираме над 300 км пътища и започваме проектите за рехабилитация на поне още 500 км пътища", изреди тя.
"Няма да оставим пътищата, но трябва да се погрижим и за санирането", посочи Лиляна Павлова.
 
mrrb