472 млн. лева ще бъдат инвестирани за прилагане на финансови инструменти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020

472 млн. лева ще бъдат инвестирани за прилагане на финансови инструменти по Оперативна програма „Региони в рас

29 януари 2015 | 16:40

Натрупаният опит и успешното прилагане на инструментите за финансов инженеринг в рамките на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 г. ни дават увереност да увеличим средствата за прилагане на финансови инструменти по ОПРР за настоящия програмен период. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на откриването на Кръгла маса за прилагането на финансови инструменти при изпълнение на проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.


Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) възнамерява да засили значително използването на финансови инструменти в подкрепа на проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.  За целта ще бъдат използвани  472 млн. лева от ресурса на Програмата. През новия програмен период се увеличава значително и обхвата на финансовия инженеринг – 67 града в страната са идентифицирани за подкрепа с финансови инструменти.


Зам.-министър Николова отбеляза, че този подход на МРРБ кореспондира с политиката на Европейската комисия. Финансовите инструменти имат предимството да предоставят подкрепа чрез нисколихвени заеми и кредити, както и чрез дялово участие в инвестиционните проекти. Целта ни е да се създаде такова финансиране на проекти, което ще възвръща вложените европейски пари и те ще могат да се инвестират повторно, заяви зам.-министър Николова. Тя подчерта, че чрез такива механизми ще се стимулира икономическата активност, като се инвестира във финансово жизнеспособни и устойчиви проекти.


След предварителна оценка за прилагането на финансови инструменти през новия програмен период, са идентифициране основно 3 направления за инвестиции: в енергийната ефективност, градското  развитие и туризма.


На днешната среща с широк кръг заинтересовани страни бяха обсъдени възможни решения за оптималното структуриране на финансовите инструменти през периода 2014-2020. В Кръглата маса участваха представители на търговски банки, финансови институции, Националното сдружение на общините в Република България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и др. По време на срещата се дискутираха възможностите за партньорство между МРРБ и финансовите и кредитни институции.


За България е от огромно значение да намерим подхода между публичните власти и частните инвеститори, защото само така бихме могли чрез средствата на ЕС да постигаме по-големи резултати от вложените средства, заключи зам.-министър Николова.
 

mrrb