Министър Павлова: 377 сгради в Стара Загора могат да се възползват от безплатната програма за саниране

Министър Павлова: 377 сгради в Стара Загора могат да се възползват от безплатната програма за саниране

30 януари 2015 | 20:00

Реализирането на мерките за енергийна ефективност имат и социален ефект, те водят до съществени енергийни икономии, обясни на среща с домоуправители, сдружения на собственици, представители на фирми за енергийно и техническо обследване и живущи в панелни блокове министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Стара Загора днес. Общо 377 сгради в града попадат в обхвата на програмата за безплатно саниране и имат възможност да се възползват от нея.
Интересът към програмата е огромен, което наложи желаещите да се информират от първо лице за Националната програма за енергийна ефективност да бъдат разпределени в три зали на Общината. По този начин над 600 души бяха информирани в подробности за мерките, които ще бъдат прилагани за постигане на определен клас енергийна ефективност.
Министър Павлова обясни, че са допустими всички сгради, строени по индустриален способ. Единственото условие е тези сгради да имат минимум 36 апартамента и да са проектирани до април 1999 г.  Защо 36 обекта, попита Павлова и обясни, че за правителството е важно първо да подкрепи с безплатната програма сградите с няколко блок-секции, които трудно биха се сдружили при други обстоятелства. Тя уточни, че след 2016 г. ще се допуснат за финансиране и сградите, които са с под 36 жилища.
За да не пречат на желанието на сдружението на собствениците да санират сградите си, апартаментите, предоставени под наем – за офиси, магазини и др. търговски обекти, също трябва да попълнят специална декларация по образец, че с тази инвестиция общият им обем инвестиции няма да надхвърли 200 000 лв. Ако с тази инвестиция се прекрачи този праг, то дейностите по санирането им трябва да бъдат възстановени на държавата.
Фирмите изпълнители на мерките за енергийна ефективност ще се избират чрез обществени поръчки. Методът ще е икономически най-изгодни цени, а продуктите трябва да са сертифицирани и да отговарят на нормите и правилата за енергийно ефективни, обясни Лиляна Павлова.

mrrb