Позиция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с публикация в Медияпул

Позиция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с публикация в Медияпул

03 юли 2015 | 17:54

Във връзка с публикуваната от Медияпул днес информация под заглавие „Русе с по-малко европари по новата програма „Региони в растеж“ Министерството на регионалното развитие и благоустройството заявява, че тя не е коректна и не отговаря на истината.

Община Русе е бенефициент по 15 проекта, финансирани от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. на обща стойност 67 млн. лв.

През новия програмен период, като междинно звено по Оперативна програма „Региони в растеж“, по Приоритетна ос 1 за Русе е определен ресурс на безвъзмездната финансова помощ от 56 млн. лева (включително резерв за изпълнение 6,21%). С тези средства общината ще може да кандидатства с проекти за енергийна ефективност, обновяване на социалната, културната, спортната и образователната инфраструктура, подобряване на градската среда и зоните за икономическа активност, както и за модернизиране на системата на градския транспорт в града.

Това, обаче, не са всички средства, до които общината ще има достъп от Програмата. Русе е потенциален бенефициент и по секторните приоритетни оси на ОПРР 2014-2020 – за регионален туризъм, регионална образователна инфраструктура и за регионална социална инфраструктура. Съгласно концепцията за изпълнение на секторните приоритети на програмата, проектите, които ще се финансират, следва да бъдат изведени и приоритизирани от съответни стратегически секторни документи и/или специално разработени методологии, определящи основните приоритети за развитие на секторите на национално и регионално ниво. В тази връзка, проекти на община Русе, ще бъдат финансирани по секторните приоритетни ос, в случай, че отговарят на горепосоченото изискване, като по този начин общината ще може да се възползва и от ресурса, определен за секторните приоритетни оси.

В допълнение обръщаме внимание, че ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 е само един от възможните източници на финансиране на проектите, включени в интегрирания план на общината. Проектите могат да бъдат финансирани със средства от общинския и държавния бюджет, от други програми с европейско и международно финансиране, както и от донорски и други организации.
 

mrrb