Съобщение за медиите

Съобщение за медиите

06 май 2016 | 13:28


Във връзка с твърденията на заместник-председателя на Камарата на архитектите арх. Николай Гълъбов, изказани на пресконференция днес, по отношение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, пресцентърът на МРРБ възразява срещу така представените данни. Казаното от арх. Гълъбов представлява смесица от лично мнение, невярна и тенденциозна информация, поднесена непрофесионално и подвеждащо, а целта е провокация на българските граждани, участващи в програмата. Цитираните суми и числа нямат нищо общо с действителността и не се базират на официални данни. Смятаме казаното от арх. Гълъбов като опит за уронване доброто име не само на МРРБ, но и на българските общини, които реализират програмата по места и хилядите граждани, за които е разработена.

Една от основните цели на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради  е те да достигнат минимум клас „С“ на енергопотребление.  Този клас на енергийна ефективност не е забранен от ЕС.  Напомняме, че в края на 2015 г. и началото на 2016 г. с  няколко последователни промени в Закона за енергийната ефективност и поднормативната уредба бяха транспонирани последните, най-актуални изисквания на Европейските директиви от 2010 и 2012 години за характеристиките на сградите и нивата на енергийна ефективност и тяхното следване стриктно се съблюдава при изпълнение на Програмата.  Постигането на клас „C” обезпечава ефикасното изразходване на публичния ресурс, т.е. да се постигне най-доброто съотношение разходи – ползи, съответстващо на добрите европейски практики. По-висок клас за енергийна ефективност на жилищата значи по-луксозно и по-скъпо строителство, което ще изчерпа значително по-бързо предвиденото финансиране и по този начин много по-малко домакинства ще се възползват от мярката.  Припомняме, че в  методическите указания на програмата  е записано, че се финансира икономически най-ефективният пакет от енергоспестяващи мерки. Ако в обследването за енергийна ефективност са предложени повече от един пакет мерки и всеки пакет води до постигане на минималния клас „С“, програмата предвижда да се финансира онзи от тях, който е икономически най-ефективен, т.е с най-малко средства да постигне най-голям енергоспестяващ ефект, гарантиращ устойчивост на енергийното потребление на сградата. Това е така, защото под този енергиен клас сградата не отговаря на изискванията за енергийна ефективност.

Внушенията, че програмата ще достигне 4 млрд. лв. са лъжа. За тази година осигуреното финансиране е в размер на 1 млрд. лв. Имаме уверението на министъра на финансите, че за 2017 г. ще се осигурят още 1 млрд. лв. поради големия интерес от страна на гражданите. В най-добрия случай общия ресурс няма да надхвърли 2 млрд. лв. Това, че програмата ще достигне сумата от 4 млрд. лв. е подвеждащо внушение, което да противопостави обществото.

Всичко, което се прави понастоящем по Националната програма, е в пълно съответствие с европейските правила и стандарти, и българската нормативна уредба. Напомняме на арх. Гълъбов, също така, че европейските изисквания и българските закони правят разграничение между изискванията за енергийната ефективност на ново строителство и съществуващи сгради. Действително за новите сгради, изискванията са за близко до нулевото потребление на енергия, респективно клас „А“. Такова обаче не е предвидено за изпълнение по Националната програма, защото нямаме доказана икономическа ефективност при старите сгради, които се обновяват с публичен ресурс и целим той да достигне до максимален брой български граждани. След като в бъдеще започне изпълнение на програмата със съфинансиране от собствениците можем да търсим и увеличаване на енергийния клас.

По отношение на твърденията за влагани некачествени материали и строителни дейности, отправени на пресконференцията, информираме, че на основание чл. 163, ал. 2, т.2 от Закона за устройство на територията строителят носи отговорност за изпълнението на строителните и монтажните работи с материали, изделия, продукти и други в съответствие с основните изисквания към строежите, както и за спазване на технологичните изисквания за влагането им, а лицето, упражняващо строителен надзор на основание чл. 168, ал.1 от ЗУТ носи отговорност за спиране на строежи, които са в нарушение на изискванията на чл. 169, ал. 1 и 3 от ЗУТ, както и за недопускане на увреждане на трети лица и имоти вследствие на строителството.

В никакъв случай не можем да се съгласим, че възлагането на процедурите на инженеринг води до корупционни практики. Програмата не финансира единствено монтажа на топлоизолация и подмяна на покрив, а и конструктивно укрепване на сградите там, където се налага. Поради тази причина има различни стойности за отделните жилищни сгради, защото има разлика дали ще се поставя само топлоизолация или ще има и допълнителни дейности. Средната квадратура на сграда, одобрена по програмата е 5000 кв.м, т.е. става дума за огромни сгради, строени по индустриален способ. В последните 7 – 8 години има натрупан достатъчен опит и ресурсен капацитет в енергийното обновяване на сгради. Дейностите по саниране се базират на предписаните задължителни мерки в енергийното и техническото обследване на сградата. Това е достатъчна база, която дава информация за необходимите дейности при проектирането, и позволява да бъде възложена процедура за инженеринг, с която се пестят времеви, технически и финансови ресурси. Освен това обществените поръчки се организират от общините, които могат да предпочетат и друг метод, а не задължително инженеринг.  Ако арх. Гълъбов има достоверни данни за корупционни практики, може да сезира компетентните за тази цел органи, а не да хвърля недоказани обвинения в публичното пространство, които целят да дискредитират програмата, която среща огромен обществен интерес.

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е създадена в контекста на постигане както на целите в краткосрочен план, така и тези в дългосрочен на европейско ниво за справяне с предизвикателствата от изменението на климата, енергийната сигурност и изчерпването на ресурсите. Програмата е децентрализирана и се  изпълнява на територията на цялата страна. Предвид обстоятелството, че в България за разлика от всички останали страни – (нови) членки на ЕС широкомащабен процес на обновяване на многофамилни жилищни сгради едва сега започва, бе възприет подход – интензитетът на финансова подкрепа за собствениците да бъде 100%, до изчерпване на определения ресурс от европейско и национално финансиране.

mrrb